لباس کار ایمنی
در بسیاری از مشاغل به منظور جلوگیری از آسیب های فیزیکی، شیمیایی و محیطی افراد مجبور به استفاده از لباس های محافظتی هستند. این لباس ها علاوه بر عملکرد محافظتی باید حداقل محدودیت های فیزیولوژیک، روانی و ارگونومیک را بر بدن اعمال کنند.هدف از این مطالعه مقایسه لباس محافظتی آتش نشانی و لباس کار معمولی به هنگام انجام فعالیت بدنی از نظر تاثیر بر ظرفیت هوازی است.
لباس کار به عنوان یکی از وسایل استحفاظی فردی مطرح می باشد.معمولاً لباس کار به عنوان یک پوشش سراسری تنه، دست و پاها را در مقابل شرایط محیطی حفاظت می کند. ساده ترین شکل لباس کار در دو فرم ظاهری بلوز و شلوار (دو تکه) و نوع یکسره و از جنس الیاف طبیعی و یا درصدی الیاف طبیعی و مصنوعی و در مواردی تمامًا از الیاف شیمیایی و صنعتی تولید می شود. بدیهی است هر چه الیاف بکار رفته شده در پارچه طبیعی تر باشد، تبادل حرارتی آن آسانتر است. البسه اختصاصی در مشاغل ویژه و نیز فصول سرد که از جمله می توان لباس کار عایق سرما و رطوبت مخصوص سردخانه، لباس نسوز مخصوص کوره و لباس ضد حریق از جنس پارچه های PVC را نام برد. لباس حفاظتی دربرابر گرما از الیاف مخصوصی با پوشش آلومینیوم که تا ۹۰% اشعه مادون قرمز را برگشت می دهد، ساخته شده و به منظور کار در مجاورت کوره ها و فرآیندهای حرارتی استفاده می شود.
لباسهای با قابلیت دید بالا
این گونه از انواع لباس کار به منظور پیشگیری از حوادث ناشی از ضربه و برخورد و به صورت ژاکت، بلوز شلوار با توجه به نوع محل کاربرد، به رنگ های براق و از جنس های مختلف ساخته شده و امکان رویت فرد را در شرایط مختلف آب و هوایی و ساعات مختلف شبانه روز فراهم می کنند در انتخاب این نوع از لباس کار علاوه بر ارزیابی ریسک های ضربه و برخورد، لازم است مواردی نظیر شرایط کاری گرم یا سرد، وضعیت هوا (آفتاب، مه، باران، برف و … ) و روشنایی نیز مورد توجه قرار گیرد برای مثال رانندگان لیفتراک و جرثقیل، کارگران حاشیه جاده و خطوط لوله و نیز کارکنانی که مسئول واکنش در شرایط اضطراری هستند، از جمله کسانی هستند که به این نوع از لباس کار نیاز دارند.
جلوی بید زدگی لباس را بگیرید.
وجود حشراتی مثل بید در لباسها باعث ایجاد ناخرسندی در همه میشود. برای این کار هرگز از نفتالین استفاده نکنید. این ماده حاوی ترکیبات بنزن است که خود عامل سرطان است. به جای آن از مواد طبیعی استفاده کنید: چوب سدر یا سنبل هندی خشک و اسطوخودوس، گل همیشه بهار و پونه که به راحتی در مغازه های عطاری یا فت میشوند. راه دیگر گذاشتن لباس ها در جایی خلوت و در بسته است.
چند نکته برای ایمنی بیشتر در هنگام کار
- لباس کار باید سالم و بدون پارگی باشد چرا که ممکن است قسمت های پاره لباس به ماشینی که در حال حرکت و دوران است گیر کرده و خطراتی بو جود آید.
- از بستن دستمال گردن، شال، کروات، ساعت، انگشتر و غیره باید خوداری شود زیرا ممکن است در اثر یک بی احتیاطی منجر به بروز حادثه شود.
- بهتر است از لباس کاری استفاده شود که یکسره بوده و تمام دکمه های آن بسته باشد.
- لباس کار نباید گشاد باشد مخصوصا قسمتهای سر آستین و دامن آن؛ روپوش کار نباید به میزانی تنگ باشد که اعضای بدن هنگام کار با اشکال مواجه شوند.
- آستین ها را نباید به طرف بالا برگرداند و یا لوله کرد.